Boloňská omáčka s těstovinami

Suroviny:
500 g těstovin
150 g čerstvých oloupaných rajčata
400 g mletého masa mix
100 g kořenové zeleniny (petržel, mrkev, celer)
50 g rajčatového protlaku
50 g cibule
5 stroužků česneku
Olivový olej
200 ml červeného vína (nemusí být)
1l hovězího nebo kuřecího vývaru
3 ks bobkového listu
5 kuliček černého pepře
5 kuliček nového koření
Černý pepř z mlýnku
Sýr na posypání (Grana Padano, Eidam Bluedino)
Bazalka na ozdobení
Postup:
V kastrolu rozehřejeme olivový olej a orestujeme na něm najemno nakrájenou kořenovou zeleninu. Mezitím si nadrobno nakrájíme cibuli a přidáme ji k zelenině. Jako další přidáme na malé kostičky nakrájený česnek a orestujeme. Do plátýnka zabalíme divoké koření
(bobkový list, nové koření a kuličky pepře), trochu zmáčkneme a zavážeme provázkem. Do orestované zeleniny přidáme mleté maso, důkladně promícháme a dál restujeme. Přidáme rajčatový protlak a na větší kousky nakrájená oloupaná rajčata. Podlijeme červeným vínem a přidáme připravené plátýnko s kořením.
Osolíme a vaříme asi 5-8 minut, aby se víno zredukovalo. Poté podlijeme vývarem. Za občasného míchání a podlévání vývarem, vaříme omáčku asi 2 hodiny. Po dokončení vyndáme plátýnko s kořením.
Špagety vaříme 7-8 minut v osolené vroucí vodě a poté scedíme přes sítko. Na rozehřátou pánev přendáme část omáčky a uvařených špaget. Dobře promícháme.
Potřebujeme: Plátýnko a provázek