Buchtičky se šodó
Suroviny:
Těsto:
350 g hladké mouky + na poprášení
špetka soli
100 g krupicového cukru
1 vejce
14 g droždí
170 ml mléka
100 g másla + na vymazání pekáče
Krém:
170 ml smetany ke šlehání
Na špičku nože vanilky
2 žloutky
30 g krupicového cukru, sůl
Na dokončení:
1 a ½ lžíce másla
1 lžíce rumu
3 lžíce krupicového cukru
Postup:
Do mísy prosejte mouku se solí, přidejte cukr a
vejce, rozdrobte droždí a zalijte mlékem s rozpuštěným máslem. Zadělejte
vláčné těsto, které se nelepí ke stěnám nádoby. Povrch lehce poprašte moukou a
zakryté těsto nechte v teple kynout, až těsto zhruba zdvojnásobí svůj
objem.
Z vykynutého těsta utvořte váleček a
z něj odkrajujte stejně velké kousky. Tvořte z nich kuličky, každou
zvlášť potřete máslem (nebo v něm omočte), aby se neslepily, a skládejte
je do tukem vymazaného pekáče.
Pečte je při 160°C asi 20 min. Horké buchtičky
potřete směsí másla, rumu a cukru a podávejte s krémem.
Na krém smíchejte smetanu s vanilkou a
přiveďte ji téměř k varu. Nechte vychladnout a zašlehejte do ní žloutky
s cukrem. Přidejte špetku soli a vařte mírným varem a za stálého šlehání,
až krém zhoustne. Odstavte ho a za občasného promíchání nechte trochu
zchladnout.