Krémová bramboračka
Suroviny:
2 lžíce másla, 4 střední brambory
1 cibule, 2 mrkve, 2 petržele
¼ menší bulvy celeru
1,5 l vody nebo vývaru
1 stroužek česneku
Majoránka, sůl, petrželka
Postup:
V hrnci rozpusťte máslo a orestujte na něm na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu.
Osolte, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a restujte asi ještě 2 minuty, pak zalijte horkou vodou či vývarem a dosolte.
Brambory omyjte, oškrábejte a nakrájejte na kostičky. Přidejte do hrnce k zelenině a vařte 10 minut. Odeberte z hrnce 2 naběračky brambor a zeleniny s co nejmenším množstvím tekutiny.
Polévku v hrnci rozmixujte tyčovým mixérem, vraťte zpět odebranou zeleninu a brambory, dosolte, posypte petrželkou a majoránkou a přidejte prolisovaný česnek. Chvilku počkejte, aby se česnek rozvoněl a podávejte.