Kuře pečené se zeleninou
SUROVINY:
Celé kuře (recept na cca 1,1 kg)
100 g anglické plátkové slaniny
4 velké mrkve
1 střední petržel
2 větší brambory
1 malá cuketa
5 neloupaných stroužků česneku
1 velká cibule
130 g másla
dvě větvičky rozmarýnu
mletý kmín
sůl
POSTUP:
Nejdřív očistíme a nakrájíme zeleninu. Mrkev, petržel a brambory na kolečka, cuketu na kostky a cibuli na osminy. Všechno hodíme do pekáče a přidáme neloupané stroužky česneku, na kostičky nakrájenou slaninu a rozmarýn. Pak připravíme kuře. Kuře svážeme provázkem. Svázat kuře je důležité, protože se díky tomu peče rovnoměrně (doporučuju přečíst super článek o přípravě kuřete zde: Cuketka.cz). Pak si připravíme směs ze 70 g rozpuštěného másla, lžičky soli a půl lžičky mletého kmínu. Tím jsem kuře důkladně potřeme a položíme ho na zeleninu. Zbytek másla (60g) nakrájíme k zelenině. Tu ještě ochutíme dvěma špetkami soli a trochou mletého kmínu. Kuře pak vložíme do trouby, vyhřáté na 220°C a pečeme ho 1 hodinu a 15 minut. Každých dvacet minut jsem kuře potíráme výpekem. Posledních deset minut pečení přepneme troubu na funkci horký vzduch, aby se vytvořila kůrčička.
Zdroj:
https://www.mycookingdiary.cz/recept/kure-pecene-se-zeleninou/