Kváskový Kubík

SUROVINY:
rozkvas 10-12 hodin předem
40 g mateřského kvásku
150 g žitné chlebové mouky
150 g vody
- těsto
celý rozkvas
600 g pšeničné chlebové mouky
350 ml vlažné vody
10 g soli
5 g kmínu
1 panák vody
POSTUP:
Cca 10-12 hod. před samotným pečením začneme rozkvasem - 40 g kvásku odebereme ze sklenice a smícháme s žitnou moukou a vodou.
Hotovou směs zakryjeme igelitovou taškou a necháme stát při pokojové teplotě 10-12 hodin. V.
létě může být i méně. Rozkvas by měl během svého kynutí zdvojnásobit objem.
Autolýza - pomáhá těstu, aby nelepilo - umícháme těsto bez soli a kmínu a necháme půl hodiny odpočívat, zakryté utěrkou.
Poté přidáme kmín a sůl, opět zamícháme, robotem opět stačí cca 2-3 minutky, zakryjeme igelitovým sáčkem a necháme 45 minut odpočívat.
Po 45 minutách těsto přeložíme, opět zakryjeme igelitovým pytlíkem a necháme dalších 45 minut odpočívat.
Poté dáme těsto na vál, trošku propracujeme a stočíme do ošatky. Těsto ze všechn stran pomazlíme moukou nebo dobře vysypeme ošatku. Já vysypávám pšeničnou chlebovou. Vytvarovaný chléb dáme spojem nahoru do ošatky.
Těsto zakryjeme utěrkou a igelitovou taškou a necháme 2,5 - 3 hodiny kynout - záleží na teplotě místnosti, kde chleba kyne. Prstovým testem zjistíme, zda je těsto dostatečně vykynuté.
Půl hodiny před koncem kynutí zapneme troubu na 250°C a necháme rozehřát. V troubě zároveň zahříváme i plech, na kterém budeme péct a jeden malý plech postavíme na dno trouby.
Jakmile je trouba dostatečně nahřátá, přendáme bochník na pečící papír, vyndáme plech a dáme na něj chléb. Dáme rychle zpět do trouby , na spodní plech nalijeme panáka vody a troubu rychle zavřeme.
Po 15 minutách pečení na maximální teplotu troubu odvětráme, vyndáme spodní plech, snížíme teplotu na 190°C a pečeme dalších 35 minut. Poklepáním na povrch chleba zjistíme, zda je hotový - zní dutě.
Upečený chleba necháme vychladnout na mřížce.