Kynutý koláč s meruňkami a drobenkou
Suroviny:
Těsto:
20 g droždí
1 lžíce krupicového cukru
150 ml mléka
300g hladké mouky
100g másla
2 žloutky
citronová kůra
špetka soli
1 vejce na potření okrajů těsta
máslo na vymazání formy/plechu
Náplň:
1kg meruněk (čerstvé i kompotované)
Drobenka:
80g másla
80g krystalového cukru
20g vanilkového cukru
80g polohrubé mouky
Postup:
Droždí se lžičkou cukru vymícháme do hladké kaše, zalijeme vlažným mlékem, zaprášíme trochou mouky, zamícháme, přikryjeme utěrkou a necháme 10-15 minut, než kvásek vyběhne.Do kvásku přidáme mouku, rozpuštěné vlažné máslo, žloutky, citronovou kůru a špetku soli. Vypracujeme hladké těst, které se nelepí, zaprášíme moukou a necháme hodinu kynout. Během kynutí těsto alespoň dvakrát promísíme, aby se těsto provzdušnilo a lépe kynulo.
Drobenku připravíme smícháním uvedených surovin při pokojové teplotě.
Vykynuté těsto vytvarujeme na máslem vymazaný plech/koláčovou formu, poklademe na něj vypeckované meruňky (slupkou dolů, aby do těsta nevytekla šťáva), posypeme drobenkou, okraje těsta potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme ve vyhřáté troubě při 170°C asi 35 minut.