Kynutý koláč s meruňkami a drobenkou


Suroviny:

Těsto:
20 g droždí
1 lžíce krupicového cukru
150 ml mléka
300g hladké mouky
100g másla
2 žloutky
citronová kůra
špetka soli
1 vejce na potření okrajů těsta
máslo na vymazání formy/plechu

Náplň:
1kg meruněk (čerstvé i kompotované)

Drobenka:
80g másla
80g krystalového cukru
20g vanilkového cukru
80g polohrubé mouky

Postup:

Droždí se lžičkou cukru vymícháme do hladké kaše, zalijeme vlažným mlékem, zaprášíme trochou mouky, zamícháme, přikryjeme utěrkou a necháme 10-15 minut, než kvásek vyběhne.Do kvásku přidáme mouku, rozpuštěné vlažné máslo, žloutky, citronovou kůru a špetku soli. Vypracujeme hladké těst, které se nelepí, zaprášíme moukou a necháme hodinu kynout. Během kynutí těsto alespoň dvakrát promísíme, aby se těsto provzdušnilo a lépe kynulo.

Drobenku připravíme smícháním uvedených surovin při pokojové teplotě.

Vykynuté těsto vytvarujeme na máslem vymazaný plech/koláčovou formu, poklademe na něj vypeckované meruňky (slupkou dolů, aby do těsta nevytekla šťáva), posypeme drobenkou, okraje těsta potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme ve vyhřáté troubě při 170°C asi 35 minut.


© 2017 Tajemství máminy kuchyně
Vytvořeno službou Webnode Cookies
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky
Používáme cookies, abychom zajistili správné fungování a bezpečnost našich stránek. Tím vám můžeme zajistit tu nejlepší zkušenost při jejich návštěvě.

Pokročilá nastavení

Zde můžete upravit své preference ohledně cookies. Následující kategorie můžete povolit či zakázat a svůj výběr uložit.