Quiche - francouzský slaný koláč

Úžasně rychlé a snadné pohoštění z francouzské kuchyně, po kterém se na stole jen zapráší.


SUROVINY:

Balíček listového těsta nebo domácí slané linecké (jedna dávka vystačí na jeden větší quiche)

150 ml mléka

150 ml smetany

3 vajíčka

sůl, pepř, případně nastrouhaný kousek muškátového oříšku na dochucení

Varinta sýrová

  • 15 dkg tvrdého sýra (např. eidamu nebo goudy), nastrouhaného
  • 15 dkg šunky nebo salámu nakrájeného na kostičky
  • 2 jarní cibulky nebo hrst bylinek, pokrájené
  • kukuřice z plechovky

POSTUP:

Těsto rozválíme na plát silný asi 5 mm a přeneseme na válečku do kulaté formy s vlnkovaným okrajem. Zarovnáme okraj. (Pokud zbyde těsto - záleží na velikosti zapékací formy, můžeme ho zpracovat na tyčky, posypat kořením a upéct. Bude se hodit k vínu...) Pokud si přípravu oblíbíte, doporučuji koupit si speciální kovovou formu s vyndavacím dnem, peče se v ní báječně a velmi snadno se pak koláč vyndá.

 Dno propícháme na několika místech vidličkou a dáme odležet do lednice. 

Mezitím si předehřejeme troubu na 180°C. Pokud chcete opravdu křupavý koláč, těsto je dobré si předpéct. Formu s těstem vložíme na plech, aby se nám s ní pak lépe manipulovalo, na těsto položíme zmuchlaný a zase rozložený pečící papír (líp se tvaruje) a do něj pečící keramické kuličky nebo obyčejný hrách či fazole. Poslouží jako zátěž a těsto se nám nebude při pečení zvedat. Vložíme do trouby a pečeme 10 minut se zátěží. Pak papír i se zátěží vyndáme a koláč ještě dopečeme, až bude lehce zlatavý. Trvá to dalších 5 - 10 minut.

Mezitím, co se peče těsto, si připravíme náplň smícháním výše uvedených přísad.

Směs ochutíme solí, pepřem, a na jemném struhadýlku nastrouháme trochu muškátového oříšku. (Můžete ho vynechat, ale věřte, že právě on dělá celé dílo dokonalé. Stačí dvě tři strouhnutí, jen na provonění!) 

Jakmile je korpus předpečem, naklademe na něj náplň a zalijeme připravenou vaječno smetanovou směsí. Vrátíme do trouby, zmírníme na 160° C a pečeme asi 30 až 40 minut dozlatova, dokud směs nezpevní. 

Quiche je možné jíst hned, ale trochu hůř se vám bude krájet (bude takový roztřepený). Pokud si ho můžete upéct dopředu, nakrájejte ho pak studený a ohřívejte již připravené porce. Zůstanou hezky s hladkým řezem. S řezem koláče servírujte lehký salátek z čerstvé zeleniny. 

Koláč vydrží i několik dní v lednici. Nenakrájený i 5 dní, takže se může připravit na plánovanou oslavu celkem dost dopředu. 


Zdroj: https://magdalenka.cz/recepty/quiche/


© 2017 Tajemství máminy kuchyně
Vytvořeno službou Webnode Cookies
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky