Smetanový krém na dort
SUROVINY:
250 g mascarpone
200 g zakysané smetany
250 g smetany ke šlehání
33%3 lžíce moučkového cukru
vanilkový extrakt
citronový olej (kůra)
želatinový ztužovač za studena Dr. Oetker
POSTUP:
Mascarpone, zakysanou smetanu a cukr společně vyšlehejte. Přidejte vanilku a citronovou kůru. Zvlášť vyšlehejte smetanu a lehce vmíchejte do směsi. Nakonec si připravte želatinový ztužovač podle návodu, můžete přidat pár kapek citronu. Želatinový ztužovač lehce vmíchejte do smetanové směsi a v případě potřeby můžete přisladit.
Poznámka:
Dort je dobré sestavit v dortové formě, případně v dortovém ráfku. Na dno formy dejte první dortový plát, lehce pokapejte šťávou z kompotu, poklaďte ovocem a zalijte částí krémů. Přiklopte druhým plátem a postup opakujte. Položte třetí dortový plát a pomažte zbytkem krému. Musíte pracovat rychle, želatinový ztužovač rychle tuhne. Dejte chladit minimálně na 2-3 hodiny do lednice, nejlépe přes noc.Po ztuhnutí objeďte boky formy ostrým slabým nožem a formu (ráfek) pomalu odstraňte. Vyšlehejte 200 ml smetany se lžící moučkového cukru a potřete boky i vršek dort. Doporučuji použít smetanu se 40% tuku nebo Ramu Cremefine ke šlehání.