Vánočka

Suroviny:
500g polohrubé mouky
110g másla, sůl
110g cukru krystal
2 žloutky, 30g droždí
Necelých 250 ml mléka
Nastrouhaná kůraz ½ citronu
Semínka z ½ vanilkového lusku
30g rozinek, 70g mandlí
vejce na potření
Postup:
Všechny suroviny připravte večer na linku, aby měly stejnou pokojovou teplotu.
Druhý den ráno rozetřete droždí se lžící cukru na hladkou pastu, přidejte špetku
mouky a zalijte polovinou vlažného mléka. Přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě 10 minut vzejít.
Do mísy od robotu dejte změklé máslo, cukr, žloutky a šlehejte do světlé pěny. Mouku prosejte do menší misky, díky tomu se krásně provzdušní a vánočka bude ještě nadýchanější. Přidejte sůl, semínka z van. Lusku a citronovou kůru. Kvásek a část sypké směsi přidejte k vyšlehanému máslu a pomalu zapracujte, použijte ruce nebo hnětací hák na nejnižší rychlost.
Postupně přidávejte mouku a dolévejte mléko, které se bude odlepovat od stěny mísy. Musí
být měkké a vláčné.
Těsto vyklopte na pracovní desku, přidejte rozinky a poloviční množství nahrubo nasekaných oloupaných mandlí. Vytvarujte kouli, vložte do mísy, poprašte trochou mouky a nechte kynout 90 minut. Pak těsto vařečkou ještě propracujte a nechte ješte 30-40 minut kynout. Tuto fázi neuspěchejte, těsto je plné másla a kynutí mu trvá déle.
Nakynuté těsto vyndejte z mísy, rozdělte na 9 stejně velkých dílů a vytvarujte bochánky. Z každého pak rukama vyválejte dlouhý váleček.
Na prac. desku dejte plech vyložený peč. papírem, na něj položte 4 prameny těsta, prostřední pravý překřižte přes prostřední levý. Oba prameny na levé straně opět překřižte, tentokrát levý pramen přes pravý. Stejně postupujte i s prameny napravo. Opakujte celé pletení prostředními prameny, pak s levými a pravými, dokud nezapletete celý cop. Konce spojte k sobě a otočte
dospod.
Vezměte 3 nové prameny a uplěťte klasický cop. Hřbetem dlaně vytvořte uprostřed spodního patra žlábek, do něj nasaďte cop a konce opět zahněte dospodu.
Poslední 2 prameny stočte tak, aby byly konce založené pod prvním patrem.
Prstem propíchněte vánočku shora na několika místech, tím ji celou zafixujete.
Zapletenou vánočku nechte ještě 20 minut kynout na plechu. Troubu si mezitím oředehřejte
na 180°C.
Vykynutou vánočku potřete rozšlehaným vejcem a posypte zbylými nasekanými mandlemi. Pro
jistotu můžete ještě vánočku shora zafixovat zapíchnutými špejlemi.
Pečte 45 minut, přesná doba pečení je ale hodně závislá na vlastnostech trouby. Pokud
vánočka během pečení rychle tmavne, přikryjte jí alobalem. Upečená vánočka by měla mít uvnitř teplotu 90°C, pokud máte zapichovací teploměr, přesvědčte se o tom.
Buďte trpěliví a před porcováním nechte vánočku pořádně vychladnou. Podávejte lehce
poprášenou moučkovým cukrem. Dobře zabalená vydrží měkká a vláčná až několik týdnů.