Žitný kvásek....aneb velmi rychlý návod, jak ho založit
Pročetla jsem spoustu osvědčených návodů o tom, jak založit kvásek, zhlédla jsem spoustu dlouhých videií, vyhodila spoustu nepovedených kvásků. Nakonec se mi osvědčil tento recept :-)

SUROVINY:
Žitná mouka + voda
POSTUP:
1. DEN:
3 lžíce mouky + voda - smíchám, aby hustota byla zhruba jako zmrzlina (ne moc husté). Zakryju igelitovým pytlíkem a nechám na kuchyňské lince
2.DEN:
Ke stávajícímu "těstíčku" přidám 2 lžíce mouky + trošku vody - rozmíchám opět na těstíčko stejné konzistence jako 1. den, opět přikryju igelitovým pytlíkem a zase nechám na kuchyňské lince
3. DEN:
Ke stávajícímu "těstíčku" přidám 3 lžíce mouky + trošku vody - rozmíchám na hustější "těstíčko", opět přikryju igelitovým pytlíken a zase nechám na kuchyňské lince
4.DEN:
Ze stávajícího množství odeberu tak, aby zůstala jen jedna lžíce kvásku. Přidám 3 lžíce mouky + trošku vody a zase udělám "těstíčko", zakryjeu igelitovým pytlíkem a nechám do druhého dne
5.DEN:
Opět odeberu tak, aby zůstala jen jedna lžíce, přidám 2 lžíce žitné mouky a trochu vody - udělám "těstíčko", zakryju igelitovým pytlíkem a nechám do druhého dne.
Po 5 dnech už obvykle můžu péct!
Pozn. od Maškrtnice: Uchování kvásku před dovolenou:
Malý kousek zralého kvásku před odjezdem pořádně zahustěte na těsto tuhé klidně skoro jako na nudle nebo klidně přímo na drobenku (tak vydrží i měsíc). Schovejte do uzavíratelné sklenice. Po příjezdu rozmíchejte ve vlažné vodě, dokrmte na obvyklou hustotu a během jednoho-dvou cyklů budete mít to, co já na obrázku:)