Žitný kvásek....aneb velmi rychlý návod, jak ho založit

Pročetla jsem spoustu osvědčených návodů o tom, jak založit kvásek, zhlédla jsem spoustu dlouhých videií, vyhodila spoustu nepovedených kvásků. Nakonec se mi osvědčil tento recept :-)

SUROVINY:

Žitná mouka + voda

POSTUP:

1. DEN:

3 lžíce mouky + voda - smíchám, aby hustota byla zhruba jako zmrzlina (ne moc husté). Zakryju igelitovým pytlíkem a nechám na kuchyňské lince

2.DEN:

Ke stávajícímu "těstíčku" přidám 2 lžíce mouky + trošku vody - rozmíchám opět na těstíčko stejné konzistence jako 1. den, opět přikryju igelitovým pytlíkem a zase nechám na kuchyňské lince

3. DEN:

Ke stávajícímu "těstíčku" přidám 3 lžíce mouky + trošku vody - rozmíchám na hustější "těstíčko", opět přikryju igelitovým pytlíken a zase nechám na kuchyňské lince

4.DEN:

Ze stávajícího množství odeberu tak, aby zůstala jen jedna lžíce kvásku. Přidám 3 lžíce mouky + trošku vody a zase udělám "těstíčko", zakryjeu igelitovým pytlíkem a nechám do druhého dne

5.DEN:

Opět odeberu tak, aby zůstala jen jedna lžíce, přidám 2 lžíce žitné mouky a trochu vody - udělám "těstíčko", zakryju igelitovým pytlíkem a nechám do druhého dne.

Po 5 dnech už obvykle můžu péct!


Pozn. od Maškrtnice: Uchování kvásku před dovolenou:

Malý kousek zralého kvásku před odjezdem pořádně zahustěte na těsto tuhé klidně skoro jako na nudle nebo klidně přímo na drobenku (tak vydrží i měsíc). Schovejte do uzavíratelné sklenice. Po příjezdu rozmíchejte ve vlažné vodě, dokrmte na obvyklou hustotu a během jednoho-dvou cyklů budete mít to, co já na obrázku:)




© 2017 Tajemství máminy kuchyně
Vytvořeno službou Webnode Cookies
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky
Používáme cookies, abychom zajistili správné fungování a bezpečnost našich stránek. Tím vám můžeme zajistit tu nejlepší zkušenost při jejich návštěvě.

Pokročilá nastavení

Zde můžete upravit své preference ohledně cookies. Následující kategorie můžete povolit či zakázat a svůj výběr uložit.